Články

Jak adaptovat experta

30. 4. 2018   PhDr. Vojtěch Bednář

Od odborníků a nadstandardně placených zaměstnanců obecně se očekává, že nepotřebují adaptaci na nové pracovní prostředí, protože jeho zvládnutí je prostě součást jejich úrovně profesionality. Není.

Problémový typ – Ostřelovač

23. 4. 2018   Mgr. Petr Hlušička

V každé práci můžete narazit na zajímavé lidi, ale i mírně problematické jedince, kteří dokáží znepříjemnit den celému kolektivu. V tomto případě, se jedná o člověka, který je poměrně komunikativní a na první pohled se zdá být se všemi zadobře. Pod pokličkou však skrývá svou tendenci shazovat a nepřímo útočit na vytipované kolegy.

Negativní kolega v týmu

9. 4. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Každý z nás se někdy během porad nebo práce setkal s člověkem, jehož chování narušovalo nebo zdržovalo výkon a práci skupiny. Jedním takovým případem může být negativně nastavený kolega.

Noví zaměstnanci

19. 3. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Nábor se v dnešní době potýká nejenom s nedostatkem nových kvalifikovaných lidí, ale dále i s fluktuací nově nabraných. Na to má často vliv zvýšená zátěž způsobená odlišným vzděláním či oborem, ale i přístup stávajících zaměstnanců k novým lidem, kteří mají jiné podmínky než měli oni. Jaká jsou možná opatření?

Příprava personálu na krizi

12. 3. 2018   PhDr. Vojtěch Bednář

Máte se dobře? Práce je spousta, není kam skočit dřív, lidí se nedostává? Právě nyní se na problémy nemyslí, ale problémy přijdou. A je dobře, aby na ně byli lidé připraveni. Začněte uprostřed.

Tipy pro efektivní poradu

5. 3. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Co může vedoucí udělat proto, aby porada byla vnímána jako konstruktivně strávený čas a místo, kde můžeme nalézt podporu a řešení? Následující doporučení mohou zlepšit nejen jejich vnímání, ale i přístup lidí k nim.

 

Jak motivovat starší zaměstnance?

26. 2. 2018   PhDr. Vojtěch Bednář

Na jednu stranu se obávají, že mohou být nahrazeni, a tak mají problém podělit se o zkušenosti a někdy dokonce spolupracovat. Na druhou stranu je jim „všech jedno“, a tak mohou hrozit odchody a ignorovat nadřízené pracovníky. Práce se staršími zaměstnanci není nic jednoduchého.

Jak zaujmout vhodné uchazeče

19. 2. 2018   Mgr. Petr Hlušička

S aktuální situaci na trhu práce začíná být nejen problém najít uchazeče, ale následně je také zaujmout natolik, aby se rozhodli pro naši společnost. Zmiňují se především různé benefity, ty mohou pomoci převážit pomyslné misky vah při rozhodování, ale zase nám nepomohou snížit fluktuaci nově nastupujících zaměstnanců.

Time management

22. 1. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Ten kdo má na své pozici volnou ruku na organizaci svého času a práce, se může dostat do situace, kdy se dostává do časového stresu. Naučit se plánovat svůj čas je tématem každého, kdo se do podobné situace dostal. Kdo se nenaučí mít kontrolu sám nad sebou a svým časem, tak musí přijmout skutečnost, že bude řízen někým jiným.

 

Jak posílit autoritu: reagujeme na lidi

14. 1. 2018   PhDr. Vojtěch Bednář

Každý vedoucí pracovník, pokud není nadaný charismatem, musí pracovat na posilování své autoritu. Rány pěstí do stolu, vyhrožování tresty a silácká gesta ale nefungují. Jak posílit autoritu klidně a přitom spolehlivě?

Úkoly v novém roce

8. 1. 2018   Mgr. Petr Hlušička

Na začátku Nového roku si lidé dávají předsevzetí a mají tendenci dávat si rozhodnutí, kterými výrazně změní či posunou aktuální stav. Co je dobré si uvědomit a jak můžete postupovat?

 

Firemní večírek vs setkání

11. 12. 2017   Mgr. Petr Hlušička

Pomalu končí doba firemních večírků. Ty mají poměrně různorodou formu od velkých slavnostních až po komorní setkání v prostorách společnosti. Co ale jako vedoucí můžete realizovat je i obyčejný společný oběd, který Vám může podpořit a pozitivně ovlivnit celý tým.

Nastartování motivace

4. 12. 2017   PhDr. Vojtěch Bednář

Naši lidé jsou demotivování. Nechce se jím pracovat. Mají problém začít dělat na novém úkolu. Říkají, že všechno je marné, a že to stejně nevyjde. Nevíme, co s nimi, odměny je nelákají a hrozby trestem také ne. Jsme zoufalí.

Výběr zaměstnance – behaviorální pohovor

27. 11. 2017   Mgr. Petr Hlušička

Při výběru vhodných zaměstnanců hodnotíme a zvažujeme, jaké mají odborné dovednosti, vzdělání a zkušenosti pro danou pozici. Zároveň se snažíme odhadnout, jak je daná práce bude bavit, jak zapadnout do stávajícího firmy i stávajícího týmu. Co nám může pomoci při zjišťování informací je technika nazývaná behaviorální pohovor.

 

Potenciál hodnotícího pohovoru

13. 11. 2017   Mgr. Petr Hlušička

Pomalu se blíží doba, kdy většina vedoucích pracovníků realizuje hodnotící pohovory u svých podřízených. Používá je primárně v souvislosti se systémem odměňování, přičemž jejich potenciál je násobně vyšší.

Jak omezit fluktuaci nefinančními prostředky

13. 11. 2017   PhDr. Vojtěch Bednář

Je zde nová kniha Firemního sociologa o tom, co je příčinou fluktuace zaměstanců a jak se s ní můžeme poprat.

Jak podpořit inovace zaměstnanců

6. 11. 2017   PhDr. Vojtěch Bednář

Chcete, aby zaměstnanci inovovali, ale jím se do vymýšlení zlepšení nechce ani trochu? Co můžeme udělat proto, abychom podpořili ochotu našich zaměstnanců podílet se na inovacích? Nabízíme několik vyzkoušených tipů.

Fluktuace

30. 10. 2017   Mgr. Petr Hlušička

V dnešní době častý problém, který má obvykle jednu společnou proměnou. Nábor méně kvalifikovaných kandidátů, způsobený nedostatkem kvalifikovaných lidí na trhu práce. Jaké to má vlastně následky a jaká můžeme udělat opatření.

 

Jak vést mileniály?

23. 10. 2017   PhDr. Vojtěch Bednář

Pokud pracujete s lidmi, pravděpodobně jste se již setkali s otázkou, jak oslovovat dnešní „mladé“. Tzv. Generaci Y nebo mileniály, lidi podivných zvyklostí, nepochopitelných zájmů, pro mnohé nepříjemné arogantní jedince. Poradíme vám, jak na to.

Neshody s kolegy

16. 10. 2017   Mgr. Petr Hlušička

Nesouhlas mezi kolegy může nastat téměř kdykoliv. Každý z nás má odlišné zkušenosti, názory a pohledy na věci kolem nás. Neshoda může ve správném prostředí obohatit všechny zúčastněné a v jiném narůst do konfliktu. Jak nastavit prostředí, které bude v tomto směru umět pracovat kreativně a konstruktivně?

 


© 2019 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520