20. 3. 2023   Mgr. Petr Hlušička

Co Vám pomáhá v okamžiku, kdy hledáte nové řešení, postup nebo strategii? Preferujete nějaké místo, pozici nebo se u toho hýbete? Víte, jaký vliv má pohyb a naše myšlenkové procesy? Zda nám pohyb narušuje naše kreativní uvažování nebo ho naopak podporuje?

Poměrně dost lidí s určitou nadsázkou uvádí, že se jim při chůzi nebo jiné pohybové aktivitě líp přemýšlí. Odpověď, zda to opravdu platí, není úplně jednoznačná, protože vždy bude záležet na konkrétní kognitivní aktivitě. V případě, že budeme hledat konkrétní odpověď na relativně jednoduché úrovni, tak nám pohyb naopak může narušovat naše soustředění. V tomto ohledu statická poloha a stabilní prostředí kolem nás bude podporovat naše analytické uvažování a koncentraci pozornosti.

Pokud ale budeme hledat kreativní řešení, při kterém budeme hledat alternativní způsoby nebo komplexní nové myšlenky, tak může mít pohyb naopak přesně opačné dopady. Bude přispívat k volnějšímu toku myšlenek a větší kreativitě.

V rámci studie na Stanfordově univerzitě prokázali, přímý pozitivní vliv pohybu na naše kreativní uvažování. Účastníci jejich experimentu, kteří se aktivně pohybovali, přicházeli s výrazně větším počtem nových nebo neotřelých řešení, které jim byli předkládány. V některých částech experimentu byl až dvojnásobný proti účastníkům, kteří při něm seděli.

Nemusí se přitom jednat o žádnou náročnou aktivitu, ale k tomuto efektu poslouží i samotná chůze. Zařazení fyzické aktivity do naší denní rutiny není tedy prospěšné pouze našemu zdravotnímu stavu, ale také našemu mozku a našim kognitivním dovednostem.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520