20. 7. 2015   Mgr. Petr Hlušička

Aniž si to uvědomujeme, tak většinu času uvažujeme a řešíme v rámci ustáleného konceptu myšlenek, vzorců a postupů, které jsme v rámci prostředí převzali nebo které jsme si vytvořili (think inside of the box). To nám pomáhá zvládnout většinu situací, přesto ale občas potřebujeme vystoupit z ustáleného pořádku a kouknout se na problém novýma očima (think outside of the box).

Co nám může pomoci v tom, abychom vystoupili z našeho ustáleného systému uvažování? Zkuste například následující:

Poznejte něco nového

S novými poznatky a zkušenostmi, které vybočují z našeho ustáleného systému, můžeme získat novou perspektivu a pohled na náš stávající svět.

Vzdělávejte se v novém oboru

Seznamte se s novými lidmi

Najděte si nový koníček

Naučte se nový jazyk

Možností je spousta a každá z nich vám umožní rozšířit obzory a může změnit ustálené vzorce uvažování.

Vystupte z bezpečné zóny

Každý má své oblíbené, ustálené činnosti a postupy při řešení situací. Zkuste být více spontánní, jednejte tak, jak jste doposud nepostupovali. A to jak při řešení (např. http://www.firemni-sociolog.cz/cz/clanky/128-kreativni-reseni-problemu), tak při běžných činnostech (např. jděte domů jinou cestou než obvykle).

Vyhraďte si prostor na nové myšlenky

Zkuste vypnout počítač a další elektronická zařízení, která vás mohou rozptylovat. Najděte si prostor a čas. Dopřejte svému mozku odpočinek a nechte ho hledat souvislosti. Klidně se zasněte i v průběhu dne, např. během procházky nebo sprchy. Volné ubíhání myšlenek nemusí být vždy nutně na škodu.

Naslouchejte

Ostatní lidé vás nejenom mohou přivést na nové myšlenky, ale také vám mohou ukázat ustálené vzorce myšlení a uvažování. To je první krok k tomu, abyste se mohli podívat na problém z jiného úhlu pohledu.

TIP: Změna a učení se novým postupům a pohledům na věci kolem nás není jednorázová změna, jedná se o proces, který vám může otevírat nové obzory.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520