31. 5. 2021   Mgr. Petr Hlušička

Návrat do lavic a do kanceláří je spojený s velkým nadšením a očekáváním, které možná někdy předčí samotnou realitu. Po dlouhé době a přesycení on-line schůzky a komunikací na dálku se většina lidí těší na návrat do standardního provozu. To nám může určitou dobu vydržet, ale už se pomalu můžeme setkat s prvními signály, že ne vše může být růžové, jak to nyní vnímáme.

S určitými obavami můžeme sledovat návrat do plného provozu, který někde naskočil přímo do podoby rozjetého vlaku a potřeby dohnat deficit, který covid a s ním spojená opatření způsobil. Můžeme to částečně přirovnat návratu po dovolené, kdy se již pomalu začínáme těšit na naše kolegy a práci samotnou, protože nám chyběla. Ale po chvíli, kdy nám vymizí opálení z dovolené, přestaneme usínat se vzpomínkami na domek na pláži, tak může přijít nepříjemné vystřízlivění.

To se může projevovat výraznou ztrátou prvotního elánu a o to prudším nástupem zátěže spojené s pracovní rutinou, kdy se s ní můžeme hůře vypořádávat. Zároveň může docházet k prvotním nedorozuměním a konfliktům mezi kolegy, na které jsme se tolik těšili. A možná jsme i zapomínali na to, že jsme si před covidem úplně nesedli.

Delší doba v sociální izolaci nebo omezeném kontaktu, mohla oslabit nejen naše sociální dovednosti, ale také trpělivost, tolerantnost a schopnost nacházet kompromisy. Všichni přes samotné nadšení máme nyní v sobě také napětí, které se v nás nastřádalo, a to přirozeně také musí ven.

V tomto kontextu je důležité si uvědomovat, že nám na pracovištích může docházet k napětí v mezilidských vztazích a zároveň k intenzivnější pracovní zátěži na naše lidi. Měli bychom tedy mít v patrnosti potřebu určité adaptační doby, kdy budeme aktivně pracovat v dávkování zátěže, ale také korigování a podpory v rámci vztahů a interakcí.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520