11. 7. 2016   Mgr. Petr Hlušička

Většina lidí se těší na letní dovolenou jako na čas, kdy si odpočinou a užijí si čas sami pro sebe. V okamžiku, kdy kýžená doba nastane zjistíme, že utíká strašně rychle a než se nadějeme, tak je za námi. Co dělat pro to, abychom načerpali maximum energie a návrat byl pro nás trošku méně náročný?

Než se nadějeme, tak dovolená skončí a my jsme u toho samého pracovního stolu, od kterého jsme vyrazili na dovolenou. A ve finále máte pocit, že jste nikde nebyli.

Tomuto syndromu se někdy říká „post vacation blues“ a bylo mu věnováno již dost studií. Psychologové a terapeuti často zmiňují po dovolených výrazný nárůst klientů právě s touto problematikou.

Jakým způsobem můžete maximalizovat svůj prožitek z dovolené a zároveň snížit negativní dopady spojené s návratem? Zkuste následujících pět tipů.

Vyzkoušejte něco nového

Přestože už máte svoji vysněnou dovolenou, během které si odpočinete a realizujete aktivity, které máte rádi. Je snadné sklouznout do zvyku plánovat aktivity, které děláte každý rok. Pokud ale opravdu chcete, aby efekt dovolené opravdu přetrval a vy z něho mohli čerpat energii, tak doporučujeme zařadit něco co jste ještě nevyzkoušeli, něco jedinečného. Může se jednat o nový gurmánský zážitek, novou sportovní aktivitu nebo se jen podívat na nové místo.

Příjemný začátek i závěr

Pro zahájení i závěr dovolené si naplánujte nějaký pěkný zážitek či příjemný večer, ať můžete oddělit toto období od ostatního. Můžete tak udělat pomyslnou čáru, kdy opravdu začíná volno a kdy si můžete začít užívat. Zároveň na konci můžete vstřebat a shrnout veškeré prožitky a lépe si tak uchovat vzpomínku.

Plán pro hladký návrat

Stejně jako plánujete samotnou dovolenou, tak plánujte i svůj vlastní návrat a aktivity s tím spojené. Snížíte tak stres spojený s návratem a můžete i sami sobě nachystat příjemné podmínky při příchodu domů. Udělejte si seznam věcí a plán aktivit, které bude potřeba vyřídit, nachystejte si např. nákupní seznam.

Omezte přístup on-line

Zkuste načerpat energii i z toho, že nebudete tolik času trávit připojeni a v dosahu internetu, ale o to více budete sami se sebou a budete více vnímat své okolí.

Začněte plánovat další dovolenou

Měli jste někdy pocit, že plánovat volno je někdy lepší než samotná dovolená? Podle studií je toto často realita, protože naše očekávání a sny nám mohou sami o sobě přinášet nezanedbatelné množství radosti a štěstí.

I v případě, že v nejbližší době neočekáváte, žádnou dovolenou, tak ji začněte plánovat. Využijte aktuální zkušeností a zážitků a pusťte se do toho. Budete to mít pozitivní dopady nejen v době plánování, ale dokážete si i více užít následujícího volna.

Přejeme šťastnou dovolenou...

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520