31. 8. 2015   PhDr. Vojtěch Bednář

Zvažujete spolupráci s odborným poradcem, abyste zlepšili způsob, kterým vedete lidi, motivujete a vytváříte firemní kulturu? Dnes si řekneme, co od poradce očekávat, a jak vám může pomoci.

Odborný poradce v našem podání je člověk, který má za úkol vám pomoci pracovat s lidmi. Nemůže to být kdokoli, musí to být odborník. Vystudovaný psycholog, sociolog, sociální psycholog. Vystudovat nestačí, a tak je potřeba mít praxi a znát prostředí firem; poučky ještě nikdy nikomu ke štěstí nepomohly. Taky musí mít nadhled, a svou práci brát s vtipem, hodně to prospívá pozitivnímu výsledku.

Poradce není kouč, i když tak zvanou koučovací metodu někdy také používáme. Přichází s vlastním know-how, aby vám ho nabídnul. Jeho know-how má ale limity, takže když neví, řekne, že neví. Za své peníze si to zasloužíte vědět.

Odborný poradce vám má pomoci najít taková řešení, která budou vám a vaší firmě co nejvíce užitečná. Ať už jde o systém hodnocení, motivování, organizace a řízení pracovních týmů, managementu, a nebo o řešení problémů, jeho úkolem je poslouchat vás, pozorovat podmínky ve vaší firmě a pak přicházet s podloženými možnostmi, co dělat. Rozhodnout se musíte vy sami, protože i zodpovědnost je vaše.

Poradce vám nabídne svůj názor, pokud možno vždy vyváženě. Každé řešení má své plusy a mínusy, a na ně vás vždy upozorníme. Pokud uvedeme příklad, nebo podobnou situaci, jakou řešíte vy, vždy vám řekneme, kde jsme jí vzali (nikdy ale nečekejte konkrétní jméno firmy).

Poradce potřebuje čas. Standardní setkání (poradenský den) trvá obvykle 4 – 5 hodin vašeho času, někdy méně, ale někdy výrazně více. Málokdy stačí jedno. Ten čas si musíte udělat, a neměli byste být rušeni.

Výstupem poradenského dne je poradenská zpráva. Je to dokument, který dostanete, a který obsahuje jednak přehled všech důležitých věcí, kterým jsme se věnovali, jednak navržená doporučení, přijaté úkoly, a nástroje jejich kontroly. Vždy víte, čemu jsme se věnovali, vždy víte, s jakým výsledkem a vždy víte, kolik vás to stálo.

Kdybych to měl shrnout, poradce vám do firmy přináší potenciál řešení, a potenciál rozvoje a růstu. Zda ho využijete, závisí v mnohém na vás, ale když ho využijete, bude vám velmi užitečný.

Pokud byste rádi využili služeb odborného poradce, kontaktujte nás na e-mailu vojtech.bednar@firemni-sociolog.cz

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520