4. 5. 2015   PhDr. Vojtěch Bednář

Máte pocit, že váš tým nepracuje tak, jak by měl? Že lidé, kteří ho tvoří, nedrží dostatečně pohromadě? Že i když spolupracují nad společným cílem, chybí něco, jako týmový duch? Zde jsou tří tipy, jak je můžeme podpořit.

Fungující tým je podstatně více, než jen prostý součet jedinců, kteří ho představují.  To ví každý člověk, který kdy v týmu pracoval, a který za něj zodpovídal. Jak ale podpořit onoho týmového ducha?  Jak ho přivést k životu? Mnoho „týmové chemie“ se tvoří už tím, z jakých lidí a také jak tým dáváme dohromady. Velmi často však přesně na tuto fázi máme minimální, pokud vůbec nějaký, vliv. Pak musíme hledat cesty, jak tým podpořit, a základní zásadou, kterou bychom si měli uvědomit je, že úspěšný tým se neobejde bez kvalitního vedení, za něž zodpovídáme. Jinými slovy, že silný tým je dán také silným příkladem vůdčí osobnosti. Její chování má na práci i na výsledky celku často vyšší vliv, než bychom si dovedli na první pohled představit, a někdy i než bychom si přáli.  A právě v našem chování jsou ukryty klíče k úspěšné podpoře týmu.

 

  1. Směřujte vždy k vytčenému cíli

Dávejte lidem najevo, že ať děláte cokoli, vždy směřujete k cíli, a že se jedná o cíl, který byl vytčen celému týmu. Lídr, který směřuje k vlastnímu prospěchu, a nebo k tomu, aby si uchoval moc není lídrem, kterého by lidé respektovali v časech problémů a komplikací.

Je dobré, když lidem toto připomínáme. Když říkáme, že naše práce směřuje ke společným cílům, a když dáváme příkladem, že tyto cíle by měly být cílem všech členů týmu. Nemyslete si, že se jedná o věci, které všichni automaticky vědí, a že je není třeba lidem připomínat, právě opak je pravdou. Měli bychom je připomínat i těm nejsilnějším osobnostem a nejlepším profesionálům.

 

 2. Podporujte vnitřní solidaritu

Pokud je někdo pomalejší, je potřeba ho podpořit, a nikoli se ho zbavit. Pokud to zpomaluje celý tým, je potřeba hledat vhodnou cestu, ale když budeme „likvidovat raněné kusy“, protože nás brzdí, brzy zjistíme, že nám v týmu zbylo jen několik dravců, a ti že pracují zásadně a jen na sebe. Fungující tým je solidární dovnitř jak k jedincům, tak i k jednotlivým částem, které jej tvoří. A to i tehdy, když to stojí (trochu) energie, kterou bychom jinak věnovali naplnění cíle. Hledání rovnováhy mezi solidaritou a výkonem je ale velmi těžké, a není na ně žádný univerzální návod. Z pozice vedoucího bychom měli ukazovat obojí; důraz na výkon, i na solidaritu.

 

 3. Rozhodujte spolu, ale určujte směr

Lidé mají rádi, když se mohou zapojit do důležitých rozhodnutí, a úplně nejlépe vykonávají ta, na kterých se měli možnost sami podílet, ale úplná demokracie v týmu není dobrý nápad.  Většina lidí oceňuje, pokud jím umíme určit směr. Pokud dovedeme říct, jak by měl vypadat výsledek. Pokud dovedeme stanovit základně směřování a to tak, aby se s ním dokázali ztotožnit.  Myslete na to, a pracujte podle toho.

 

Předchozí tři tipy vám úspěšný tým samy o sobě pochopitelně nezajistí. Velmi ale k němu pomohou. Přejeme vám hodně úspěchů.

 

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520