18. 8. 2014   PhDr. Vojtěch Bednář

Dnes vám popíšeme postup, jak se plně a úspěšně relaxovat za dva dny. Neslibujeme, že to právě u vás bude fungovat, ale je tak zajímavý, že stojí za to si jej přečíst. Jak dosáhnout odpočinku a uvolnění, když je času minimum?

Nejprve pár slov o vynálezci. Je mu něco přes čtyřicet a pracuje na středním až vyšším stupni vedení ve větší české firmě. Aktuálně zastává pozici, v níž  zodpovídá za rozvoj společnosti a hledání nových příležitostí a současně také za dva podstatné aspekty klíčového výrobku. Protože jeho práce je velmi zodpovědná a protože jí má velmi mnoho, vymyslel a postupně zdokonalil systém „mikrodovolených“, na kterých se zotavuje v průběhu rekordně krátkého času. Jeho systém je zajímavý, a tak jsme se rozhodli ho zapsat pro inspiraci ostatním. Zde popsaný postup je autorizovaný jeho tvůrcem.

Principem mikrodovolené je to, že se v průběhu dvou dnů zotavíte podobně, jako byste se zotavili za čtrnáct u moře. Samozřejmě, že plnohodnotné moře, turistiku, ani chalupu vám mikrodovolená nevynahradí, ale umožní vám se po osmačtyřiceti hodinách vrátit do práce s prakticky stejným uvolněním. Připraveni do práce, připraveni k výzvám. Aby to fungovalo, potřebujete kromě stanoveného času, který budete mít výlučně na sebe (žádná rodina, žádní kamarádi), dvě věci: organizaci a disciplínu. A pár peněz, ale mikrodovolenou je možné pořídit velmi lacino.

Nejprve stanovte datum, nejméně čtrnáct dnů předem, ne však více než dva měsíce. Na mikrodovolenou potřebujete, jak bylo řečeno, dva celé dny plus část třetího na dopravu. Důležité je, že tyto dny nesmí vycházet na víkend. Ideální je umístit je do středu týdne, tedy úterý, středa, půlka čtvrtku. Datum musí být přesně dané a nesmí se s ním hýbat.

Určete místo. Ideální je malý hotel, penzion nebo něco podobného. Dost daleko od vašeho bydliště a práce, abyste na ně neviděli, ani o nich neslyšeli, dost blízko, aby nebyly dál více než hodinu a půl jízdy autem. Chaty v horách a pod horami jsou ideální, i když pokud na takovém místě již žijete, budete pochopitelně hledat něco jiného. Pokud vás to láká, vybírejte místo s možností sportovního vyžití; bazén, fitko. Určitě s dobrou restaurací. Rezervujte si dvě noci jen pro sebe – nikdo další.

Snažte se před mikrodovolenou dokončit co nejvíce práce. Rozhodně všechny operativní úkoly. Rozhodně všechny úkoly po termínu splnění. Snažte se dokončit co nejvíce rozpracovaných projektů, pokud pracujete na projekty. V týdnu dovolené rozhodně nezačínejte žádné nové. Jakmile máte hotovo, ukončete činnost, rozlučte se, je čas vyrazit.

Aby mikrodovolená naplnila svůj účel, je potřeba využít její omezený čas přesným způsobem. Vyrazte první den brzy ráno (můžete již v předvečer, ale první den se více osvědčil a je levnější o nocleh). Sbalte si naprosté minimum nejnutnějších potřeb, v žádném případě nic, co souvisí s prací. Pokud možno se „odřízněte od světa“, tj. žádný e-mail a už vůbec ne pracovní telefon. Pokud možno žádné sociální sítě.

Cestu tam si vychutnávejte. Nespěchejte, jedete přeci na dovolenou a navíc to není daleko. Myslete na to, co se vám podařilo dokončit, na dobré věci, které jsou už za vámi. Klidně si rekapitulujte, co se vám podařilo, ale vůbec nemyslete na to, co byl neúspěch, nebo co bylo špatně. Toto by však měly být vaše poslední myšlenky věnované práci.

Jakmile dorazíte, ubytujte se a vybalte se. Pak si dejte něco dobrého k snědku. Restaurace, žádné vlastní zásoby. Posaďte se na terasu, lehněte si na pokoji, koukejte do nebe nebo do stropu, prostě ať jste kdekoli, udělejte si statické pohodlí nejméně na tři hodiny. Nemyslete na práci, už vůbec! Myslete na to, jak je vám dobře.

Po obědě si odpočiňte a pak se pusťte do aktivit. Pokud vám vyhovuje fitcentrum či bazén, navštivte obojí. Pokud ani jedno, běžte na procházku. Děláte-li jiný sport a je to na místě možné, zasportujte si. Prostě se věnujte aktivní, pohybové činnosti a to až do večera. Myslete u ní na to, jak jste dobří, jak vám to jde a jak se cítíte dobře. Nebojte si to říct i nahlas. Dejte si večeři a po ní si dejte si drink nebo aspoň pivo, a klidně tři. Ne však tak, abyste se opili, protože kocovina krade čas.

Druhý den dvoudenní dovolené začněte tím, že se posadíte na postel či na židli a poctivě si vybavíte vše, co se dělo včera a co bylo příjemné. Příliš nevyspávejte, času je málo, ale pokud jste zvyklí vstávat brzy do práce, spěte nebo alespoň ležte o dvě hodiny déle. Poté, co si projdete předchozí den, si dejte snídani a po krátké procházce po okolí si běžte opět lehnout. Pak si dejte oběd a opět se pusťte do aktivit, avšak jiných než včera. Snažte se jich vystřídat více, ale nedávejte jim příliš energie, aby vás nevysílily. Říkejte si, jak je vám fajn. Skončete mezi pátou a šestou večer. Dejte si večeři, po ní nejvýše jeden drink a běžte spát. Žádné zprávy, žádná televize.

Třetí den vstaňte brzy ráno. Tak, jak jste zvyklí z práce, ostatně do ní přímo jedete. Sbalte se (až ráno, nikdy ne večer), nasedněte do auta nebo do autobusu a vyrazte. Když se podaří, stihnete v práci ještě dopoledne. První věc, kterou uděláte, bude, že připravíte seznam všech úkolů, projektů a aktivit, které vás v práci čekají. Pak se pusťte do plnění, ale pamatujte: za chvíli je tu víkend. A doneste kolegům malý dárek. A až přijdete do práce, vzpomeňte si, jak bylo fajn.

Autor absolvuje mikrodovolenou dvakrát až třikrát ročně a říká, že je to ten nejlepší způsob, jak si „vypláchnout hlavu“. Jsme přesvědčeni, že to není způsob pro každého, na druhou stranu, pokud se jeho radami budeme řídit a jsme ten správný typ pracovně i osobnostně, mikrodovolená nám skutečně může velmi pomoci. Skutečnou dovolenou, jak již bylo řečeno, nenahradí, ale to není ani její ambice.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520