16. 12. 2013   Mgr. Petr Hlušička

Večírková sezóna odstartovala v plné síle. Téměř všechny společnosti pořádají večírky pro své zaměstnance. Společenská událost, zábava, uvolnění, ale také okamžiky, kdy může dojít k nevratným škodám.

Za firemním večírkem se skrývají se mnohdy týdny strávené zajištěním správného místa, kapely, programu nebo naopak pouze zamluvením vhodného stolu v oblíbené restauraci. Zároveň se rozbíhají i neoficiální informace o předchozích večírcích, kdo a jakým způsobem se vyznamenal. Příběhy o projektovém manažerovi, který pije příliš mnoho a pak napadá ostatní nebo normálně zdrženlivé recepční, která si zvrtnula kotník při pokusu o svůdný tanec na tanečním parketu.

Tyto zkazky nám připomínají úskalí, která mohou být spojená s uvolněním často přísných firemních a společenských konvencí. Nadměrné pití a přílišné snížení zábran může být velmi destruktivní. Může skončit tím, že se lidé zesměšní, skončí v bezvědomí nebo jsou dokonce útoční vůči ostatním.

 

Tip: Přihlašte si náš e-mailový zpravodaj

 

Zdá se to jako klišé, až na to, že se tento příběh odehrál již tolikrát. Většinou se následky takových excesů odehrají pouze v podobě ponižujících chvil po návratu do práce, ale někdy to může mít dlouhodobé negativní dopady na fungování celého kolektivu. Lidé mohou ztratit to, co budovali celé roky. Ať už se jedná o pověst, důležité vztahy nebo důvěru.

Jak se můžeme vyhnout těmto situacím?

Nepředpokládejte, že firemní večírek není součást práce.

Mnoho lidí si myslí, že na jiném místě se již nejedná o součást práce a proto je cokoliv dovoleno. Vždy se však musíme řídit společenskými pravidly, i když se jedná o neformální událost.

Tipy:

Nepijte příliš mnoho.  Zvolte vhodný oděv. Nestěžujte si. Neřešte pracovní problémy. Nezacházejte do příliš osobních témat. Nezačínejte si románky.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520