7. 3. 2022   Mgr. Petr Hlušička

Přestože se primárně zaměřujeme na pracovní prostředí a dovednosti, které nám mohou pomáhat ho zlepšit, tak se ani my nemůžeme vyhnout tomu co je kolem nás a dopadům na naše bližní. Součástí života většiny z nás je i naše rodina, a především naše děti. A právě ty si zaslouží v těchto okamžicích naši pozornost. Především to, jak je důležité jim nyní naslouchat a komunikovat s nimi.

Jsme svědky událostí, o kterých většina z nás nevěřila že budou v tomto století možné. Tyto události mají přímý i nepřímý dopad na mnoho z nás, ale na naše děti to může mít mnohem zásadnější dopad, a to i do budoucna.

Téma války na Ukrajině se řeší prakticky všude a děti mají přístup k sociálním sítím a médiím, tak je pravděpodobné, že mezi nimi téma války na Ukrajině již proběhlo. Mnozí sledují sociální sítě nebo přímo zpravodajství, jiní chvíli jeli autobusem nebo autem, kde hrálo rádio, dalším doma běžela televize při vypravování do školy.

Kladou si mnoho otázek a mohou vnímat věci, které by v jejich věku neměl nikdo. Mohli zažít debatu s vrstevníky, třeba ve škole, do níž každý přinesl nějaký střípek a společně se pokoušeli zorientovat. Zprávy o tak závažném a dosud nepředstavitelném dění jsou něčím novým, něčím, co bezprostředně po náročném pandemickém období znovu vnáší nejistotu do jejich života.

Naučte se, jak reagovat na případné dotazy dětí a situace, kdy budou cítit strach, ohrožení, zmatek, nespravedlnost nebo vztek na dospělé. Zásadní je ošetřit jejich nejistotu a emoce nebo se zaměřit na povzbuzení naděje a posílení laskavosti a soucitu.

Ať už se cítíme ohledně toho, co se děje na Ukrajině jakkoliv, chceme povzbudit děti, aby se i nadále zajímaly o svět, vážily si mírových řešení problémů a bez obav za námi chodily s dotazy a obavami a důvěřovaly v to, že svět může být bezpečné místo.

Níže můžete nalézt několik odkazů na weby, kde se dozvíte, jak postupovat nebo užitečné tipy, které můžete využít nejen sami u sebe, ale také u svých dětí.

https://www.skaut.cz/jak-mluvit-s-detmi-o-valce/

https://www.unicef.cz/8-tipu-jak-mluvit-s-detmi-o-valce/

Zde dále přikládáme odkaz na užitečné video seminář s odborníky, jak se s našimi dětmi o těchto tématech bavit.

https://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=gRqvfQnKY-Q

Zdroj: Junák – český skaut; Centrum Locika; UNICEF (Dětský fond OSN

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520