3. 9. 2018   PhDr. Vojtěch Bednář

Když jsme byli děti a pak studenti, byl začátek září začátkem školního roku. I když už jsme „dospělí“ stále nás tato doba výrazně ovlivňuje. Pokud vedete lidi, měli byste s tím počítat.

Začátek září je důležitá doba. V určitých ohledech je důležitější než nový rok. Protože prakticky každý obyvatel České republiky prožije nejméně deset let a spíše více ve školních lavicích, je 1.9 (ale i doba bezprostředně okolo tohoto data) v našich hlavách pevně spojena s novým začátkem a hlavně, se změnou. Toho se dá pochopitelně manažersky využít.

Je to také jeden z tří až pěti mentálních orientačních bodů, podle kterých nastavujeme svůj vnitřní kalendář a orientujeme se v čase (další jsou štědrý den, nový rok, začátek prázdnin, pro většinu lidí pak vlastní narozeniny).  A je to datum, kdy objektivně dochází ke změně počasí z letního na podzimní, ochladí se.  Zkrátka a dobře, začátek září hraje v životě dospělého člověka mnohem větší roli, než jsme ochotni si připustit.

Pokud plánujete změny, zavádění nového výrobku, fúzi nebo pokud chcete jen oznámit něco velmi důležitého podřízeným, je období těsně po začátku září pro vás výhodnější, než období na začátku roku (to si sice dáváme předsevzetí, ale objektivně k žádné změně nedochází). Pokud chcete sami ve svém chování dosáhnout změny, je začátek září ideálním datem. Stejně tak jako pokud plánujete pozměnit svůj manažerský styl.

Počítejte s tím, že se začátkem září budou lidé více unavení (souvisí to se změnou počasí a později světelných poměrů). Na pracovištích, kde se dva měsíce předtím střídaly dovolené, je nyní zvýšené riziko stresu a konfliktů. Je to proto, že lidé jsou najednou všichni na jednom místě. Dovolená má člověka relaxovat, ale často jej spíše ještě více unaví, takže se mohou stát citlivými a některé typy se dají snadno vyprovokovat.

Přesto je začátek září perfektní dobou pro zintenzivnění komunikace s lidmi. Chcete-li, můžete k němu „odpustit“ některé nedostatky či prohřešky podřízených, je to elegantní cesta podpory vlastní autority manažera. Můžete lidem také něco nabídnout.

Přejeme vám úspěšný start do nového „školního“ roku, který máte a budete mít v hlavě i když do školy už dávno nechodíte.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520