7. 9. 2015   PhDr. Jan Drahoňovský

Během jednání nám jde většinou o to, aby nás druhý vnímal pozitivně, čili abychom demonstrovali stejně vysoký nebo mírně vyšší status než protistrana. Jestliže se vám úspěšně daří unikat pastím nežádoucího chování, mělo by zvládnutí následujícího býti pro vás hračkou. Začneme tím, jak se správně při jednání posadit.

  1. prvé řadě se vyhněte za každou cenu nízkým pohodlným křeslům, a to především tehdy, když váš protějšek sedí v běžné kancelářské židli maje nad vámi převahu výšky. V hlubokém křesle se totiž budete cítit díky menší výšce a nutnosti určitého schoulení více jako dítě. Též budete mít mnohem menší manévrovací prostor pro vaše gesta.

Pokud se nechcete s někým konfrontovat (především s vedoucím), nesedejte si naproti němu. Velmi snadno se tak dostanete do opozice, a krom toho vás má většinu času na očích. Pokud možno si sedněte zády ke stěně, nikoli do prostoru, abyste měli co nejlepší výhled a zároveň aby pozornost těch, co se na vás dívají, nebyla rozptylována něčím jiným. Je zřejmé, že každá dispozice je trochu jiná a nelze jednoznačně stanovit nejlepší místo pro sezení. Je dobré se dívat a vnímat. Zpravidla totiž existuje cosi jako židle za trest, která zbyde na toho, kdo je zrovna v nemilosti. Která to je? Může to být židle, na níž se velmi nepohodlně sedí, anebo umístěná na nepohodlném místě (pod věšákem), v malém prostoru, atp. Střežte se toho do ní usednout! Je třeba, aby na vás vidělo co nejvíce lidí a měli jste prostor pro gesta. Též je výhodnější sedět zády k oknu, než opačně. 

Pro kooperativní jednání u stolu se nejvíce osvědčuje sedět v pravém úhlu k vašemu společníkovi. Pozice tváří v tvář již může představovat určitou hrozbu, zejména je-li vaším protějškem muž. Naopak, nikdy si při formálním jednání nesedejte vedle ženy. Automaticky to evokuje určitou erotickou blízkost, což může spustit negativní pocity. To se hodí až spíše na neformální přátelská setkání (i tehdy, když jste také žena). 

Pokud se posadíte, snažte se držet tělo vzpřímeně, ale zároveň uvolněně. Může se to možná zdát těžké na provedení, zejména v některých typech kancelářských židlí. Velkým nešvarem je hrbení se nad stolem, obzvláště když si při tom ještě podpíráte hlavu. Může to působit dojmem, že nejste schopni unést své úkoly a hroutíte se pod nimi jako obr Atlas pod tíhou nebes. Zrovna tak přehnaně vypjaté držení těla nepůsobí dobře, neboť se zpravidla jedná o kompenzaci předešlého. Pro každého pozorovatele je ihned zjevné, že se snažíte něco kamuflovat. Nu dobrá, jak to tedy ale udělat, abyste seděli přirozeně a zapůsobili tak co nejlépe?

Zkuste si následující cvičení, jeho výhodou je, že se dá použít i během porady, aniž byste budili pozornost. Na okamžik zavřete oči a zhluboka se nadechněte. Spolu s výdechem si představte, že odchází veškerá vaše minulost, která by vás mohla rozptylovat. Dejme tomu si představte, že odvazujete loďku s nákladem a necháte ji odplout po řece pryč. S dalším nádechem si představte vaši budoucnost (např. balón naplněný horkým vzduchem), a s výdechem přesekněte provaz, který jej drží u vás a pusťte ho pryč. S třetím nádechem si představte vaši přítomnost (např. jako kočku sedící vám na klíně) a s výdechem i tu nechte jít. Co zbyde? Pořád vám zbyde vaše já, ale nebude rozptylováno vašimi špatnými zkušenostmi z minula a často neopodstatněnými obavami. Základní problém při jednání je totiž ten, že nereagujeme bezprostředně na to, co přichází ale daleko spíše na to, co máme v hlavě, tedy na naše vnitřní obavy nebo naštvání. Je to obdobné, jako když fotíte na zrcadlovku a nasadíte si na objektiv barevný filtr. Ten nám znemožňuje vidět věci jasně a nezkresleně.

Vyzkoušejte si toto nenáročné cvičení hned teď. Cítíte se lépe? Měli byste! Zároveň zjistíte, že tímto trojím hlubokým nádechem a výdechem se vaše tělo automaticky narovná. Zřejmě si také povšimnete, že nemáte tendenci se ošívat nebo si hrát s předměty na stole. Rozhlédněte se okolo sebe a zkuste si všimnout co nejvíce detailů u všech zúčastněných. Zajisté zaregistrujete mnohé. Někdo se hrbí, jiný nervózně ošívá, nebo se naopak snaží držet přehnaně vypjatě. Vy byste se naopak měli stát uvolněnými a vnímavějšími a lépe reagovat na všechny příchozí podněty. Pokud budete trénovat toto cvičení pravidelně, zjistíte, že se na jednáních cítíte nejenom lépe, nýbrž že se i samovolně usmíváte a lidé pak na vás reagují vstřícněji.

Urna semper!

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520