10. 2. 2014   Mgr. Petr Hlušička

Hledáte vhodného kandidáta, který zaplní mezeru nebo naopak doplní nově vytvářený tým? Na začátku si určujete priority v oblasti schopností a zkušeností, které Vám mají nastavit kritéria výběru. K tomu všemu si stanovujeme i požadavky na osobnostní nastavení odpovídajícího kandidáta. A to v lepším případě. Ale na co často zapomínáme a co má enormní vliv zda se jedná do dobrou volbu i do budoucna?

Běžně se v časovém tlaku rozhodujeme pro kandidáta, který splňuje naše požadavky co do zkušeností a znalostí. Dále, jestli bude z pohledu našeho či z pohledu jeho nadřízeného adekvátně doplňovat stávající zaměstnance – pracovně či optimálně i osobnostně.

Dokázat si zodpovědět otázky, které nám umožní zjistit, zda bude kandidát posilou v práci i z dlouhodobého hlediska.

Co člověka může motivovat do budoucna a jakým způsobem mi mu to můžeme zajistit? Jak můžeme přistupovat k jeho vedení? Co ho opravdu na práci baví?

Autonomie - Nakolik je kandidát samostatný a zda ho může motivovat samotná práce nebo samostatně zadávané úkoly? Je kandidát vnitřně motivovaný dosahovat výsledků?

Sebezdokonalování – Motivuje kandidáta, když se v tom co dělá, zlepšuje?

Smysl – Proč tuto práci vůbec dělá, proč by ji chtěl dělat zrovna u nás? Co ho k nám přivedlo a co v nás vidí?

Když dokážete najít čas i prostor pro zodpovězení těchto otázek, tak nejenom že dokážete poskytnout vhodná vodítka pro jejich budoucí nadřízené. Ale dokážete i najít kandidáty, kteří budou dlouhodobým kapitálem celé firmy.

Navíc společnost s takto nastavenými prioritami dokáže vyslat navenek signál, že má správně nastavené procesy, dokáže pracovat s talentem lidí a umí je vhodně motivovat.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520