27. 5. 2013   PhDr. Vojtěch Bednář

Od svého založení náš server přináší zajímavé případové studie z oblasti vedení a managementu vztahů na pracovišti. Pojďme se dnes podívat na ty, které jsme vám zatím nabídli.

Ke dni vydání tohoto textu se na našem serveru nachází celkem deset případových studií. Případové studie jsou články, které popisují reálné situace z firem a organizací. Nejsou to fiktivní příběhy, ale skutečné události, ke kterým došlo ve firmách našich klientů, partnerů a profesionálních kontaktů, a jejichž představitelé souhlasili s tím, že je zveřejníme; vždy bez uvedení konkrétních názvů, jmen a míst.

Účelem případových studií je, abychom ukázali, že problémy, které možná řešíte i ve vaší firmě či organizaci nejsou zdaleka jen vaše, ale že se vyskytují na mnoha různých místech a v různou dobu, a nejenom to, že všechny mají svá řešení, ať už odborná, která do nich uvádějí poradci Firemního sociologa, tak intuitivní, avšak o to účinnější, na která přišli samotní účastníci.

Od počátku našeho serveru jsme pro vás připravili tyto případové studie:

 

Když uteče celý tým

Jak byste zareagovali, kdyby vám z firmy odešel tým klíčových lidí, ne po jednotlivých pracovnících, ale najednou a založil si konkurenční společnost?

 

Nepostradatelný senior

Máte ve firmě nepostradatelného seniora? Jak jej přesvědčit, aby předal své znalosti nastupující generaci? Tento problém možná znáte, možná vás teprve čeká.

 

Bývalý mistr ponouká zaměstnance

Co byste dělali, kdyby váš bývalý a nyní konkurenční pracovník ponoukal vaše zaměstnance?

 

Nepovedený teambuilding

Co dělat, když se akce, která měla stmelit tým, změní v pravý opak? A kde se vlastně stala chyba?

 

Střídání stráží

Co byste dělali, kdyby vaši zaměstnanci nepřijali svého nového vedoucího a jejich pracoviště začalo zvolna upadat v chaos? Tento problém není vůbec neobvyklý.

 

Slíbili jsme nesplnitelné

  1. napjaté situaci může člověk, a tím spíše i firma slíbit ledacos. Co ale, až bude potřeba sliby splnit a ukáže se, že to jednoduše nejde?

 

Celebrita u soustruhu

Jiřímu je čtyřiadvacet let a obsluhuje obráběcí stroj. Je dobrý, kvalifikovaný pracovník, nikdy s ním nebyly žádné potíže. Teď se však stal celebritou a nikdo jej nepoznává.

 

Nepovedený vývoj

Kdo je na vině, když se nedaří dokončit vývoj klíčového produktu?  

 

Problém potulného zaměstnance

Marek je jedním z lidí, kteří stáli u samotného zrodu firmy, ve které pracuje. Teď se ale stává jedním z jejich problémů. Je tulák, nebo lépe, potulný zaměstnanec.

 

Dny s nepřítelem

Co dělat, když se Vaše spolupráce s delegovaným kolegou stane peklem?

 

Každou studii můžete i vy obohatit svým stanoviskem, názorem, nebo osobní zkušeností, stačí, když jí zadáte jako komentář pod její text. Pokud vám tato cesta nevyhovuje, budeme velmi rádi i za jinou zpětnou vazbu, názor, nebo  tip, pokud nám jej pošlete na e-mailovou adresu kontakt@firemni-sociolog.cz.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520