17. 7. 2023   Mgr. Petr Hlušička

Léto je období roku, na které se většina lidí těší a plánuje dovolené. Realita je taková, že období volna může přinést stejně mnoho stresu jako radosti. Čas strávený mimo kancelář nám ale vždy nezaručí, že to bude čas bez stresu. Takže jak si nejlépe užít léto a co nejlépe zvládat případný stres?

Průzkum Americké psychologické asociace z roku 2018 zjistil, že 21 % dospělých Američanů se během volna cítilo ve stresu a 28 % pracovalo během dovolené více, než si myslelo, že bude. A to nám rozhodně neprospívá. Výzkum jednoduše potvrzuje to, že práce v době, kdy máte odpočívat, může negativně ovlivnit vaše vztahy, odvést nás od přítomného okamžiku a zhoršit naši náladu.

Každý z nás by si měl vzít alespoň jednu delší přestávku ročně, pomáhá nám to vypnout od každodenního shonu a utřídit si myšlenky. Abychom si na dovolené opravdu odpočinuli, je důležité nastavit hranice a využít několik strategií, které nám v tom pomohou.

  • Naplánování naší nepřítomnosti v práci

Příprava na dovolenou v práci je klíčovým, často přehlíženým faktorem, který nám usnadní odstřižení od pracovních povinností. Projděte si hlavní povinnosti a zodpovědnosti, které bude potřeba mít zajištěné během vaší nepřítomnosti, a delegujte. Tyto preventivní kroky vám pomohou eliminovat obavy, že se v práci něco pokazí.

  • Kontrolování mobilního telefonu

Naše pracovní návyky jsou v dnešní době silně svázány s technologiemi. Studie provedená v roce 2016 ukázala, že průměrná osoba se dotýká svého smartphonu 2617krát denně. Deset procent uživatelů telefonů dokonce stiskne obrazovku až 5427krát za 24 hodin. A většina z nás svůj telefon neodkládá ani během dovolené.

Jedním z největších zdrojů stresu spojeného s neustálým propojením nejsou ani tak samotné pracovní zprávy, ale spíše naše myšlenka na tu práci. Soustavné obavy z toho, že nám něco přijde, často přicházejí s neustálým kontrolováním e-mailů a upozornění. Neustálé přepínání pozornosti nás udržuje v pracovním myšlenkovém režimu a neumožňuje vám odpojit se a nabrat energii.

K obnovení naší energie potřebujeme jak čas bez práce, tak čas, kdy na ni nemyslíme.

  • Pobyt venku

Pobyt ve volné příroda má neskutečnou sílu nás uvolnit, zejména pokud pracujete v kanceláři a nemáte dostatečný čas venku v běžném životě. Výzkumy potvrzují, že příroda může mít výrazný pozitivní vliv na náladu člověka.

Výzkum z roku 2014 ukázal silnou korelaci u lidí, kteří vnímali pocit spojení s přírodou a pozitivními emocemi, vitalitou a celkovou životní spokojeností se životem ve srovnání s těmi, kteří tento kontakt s přírodu nemají.

Zjednodušeně zaměřte se na své smysly a vnímejte lesy, louky, hory, oblohu a vodu kolem sebe.

  • Relaxační strategie

Současné výzkumy potvrzují, že nejefektivnější odpočinek od pracovní zátěže zahrnuje určitý druh relaxačního chování. Může to znít jako samozřejmost, ale na každého působí trošku odlišné principy. Zatímco na někoho může působit cvičení, jóga nebo dlouhá procházka, jiní mohou potřebovat intenzivnější fyzickou námahu, aby si vyčistili hlavu, například pěší túru.

Relaxovat můžeme ale i u nefyzických aktivit, může se jednat o aktivity, které stimulují naši mysl. Ať už jde o procházku muzeem, kurz vaření nebo truhlařina, veškeré činnosti, které zapojí naši mysl, jsou pro nás prospěšné.

  • Buďte spontánní

Pokud máte na dovolenou jen pár dní, tak vás může lákat naplánovat každou minutu volna. Ale spontánnost je jedním z hlavních faktorů, které přispívají ke štěstí na dovolené. Studie publikovaná v roce 2018 ukázala, že lidé mají tendenci méně si užívat naplánované volnočasové aktivity než ty, které nejsou naplánovány. Částečně proto, že samotné časové omezení plánu může vyvolávat pocit nátlaku a vytrhávat vás z přítomnosti.

Nechte věci probíhat samovolně a nechte se vést tokem událostí. To dělá dovolenou jedinečnou, protože to nám běžný život často neumožňuje.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520