13. 12. 2021   Mgr. Petr Hlušička

Pro mnoho z nás se stalo téměř denní rutinou přihlásit se ke svému účtu na sociálních sítích a bezcílně procházet novinky. Ať z pracovních důvodů, zábavy nebo nudy. Uvědomujete si, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Otázkou je, zda není čas na digitální detox?

Až budete příště na sociálních sítích, tak se se zkuste zeptat sami sebe, jak se na těchto platformách skutečně cítíte? Podle nových poznatků nás negativně nemusí ovlivňovat pouze čas, který zde trávíme, ale také, jak tento čas trávíte. Protože tak můžete negativně ovlivňovat vaši náladu, sebevědomí a mimo jiné i kvalitu našeho spánku.

Zamyslete se nad několika příznaky, které pro nás mohou být signálem k opatrnosti:

  • Zažíváte úzkost a obavy, když nejste on-line.
  • Sociální sítě jsou první věcí, kterou ráno kontrolujete, a poslední, kterou kontrolujete večer.
  • Netěšíte se z vlastních aktivit a toho, co děláte, aniž byste o tom nejdříve nenapsali na internet.

Pokud vnímáte, že sociální sítě negativně ovlivňují vaše duševní zdraví a způsob, jakým trávíte den, možná je čas udělat nějaké změny. Přitom doba svátků může být vhodným obdobím, kdy se alespoň částečně od nich můžeme odstřihnout a soustředit se na nás samotné a naše blízké.

V případě, že chcete zkusit detox od sociálních médií, mohlo by pro vás být prospěšné začít malými kroky. A zároveň si nastavit jasné mantinely až tento detox skončí. Ať se bude jednat o časové limity nebo vlastní pravidla pro jejich používání. Vhodné je nastavit filtry a upravit to, co se vám v aplikacích zobrazuje. Můžete také odmazávat určité lidi, kteří vás vyvádí z míry.

Studie publikovaná v časopise Journal of Social and Clinical Psychology zjistila, že omezení sociálních médií na pouhých 30 minut denně výrazné snížilo pocity osamělosti, deprese a úzkosti.

V dnešní době je téměř nerealistické nevyužívat sociální sítě. Doporučením je najít způsob, jak je můžete využívat pozitivnějším způsobem, a nedovolit jim, aby nahradily osobní socializaci a interakci. Zároveň videohovory přes sociální sítě mohou být určitou alternativou v době omezení kvůli COVID-19.

Sociální sítě změnily způsob, jakým mnozí z nás tráví svůj čas, a pokud jejich používání nemá pozitivní a smysluplný dopad na váš život, tak není špatný nápad dát si od nich pauzu.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520