30. 3. 2020   Mgr. Petr Hlušička

Aktuální situace je v mnoha ohledech mimořádná a je zcela přirozené, že se v ní my i lidé kolem nás mohou cítit ve stresu a pod tlakem. Protože nejsme schopni danou situaci změnit, tak to nejlepší, co s tím můžeme dělat, je uvědomovat si fakta, nepopírat naše pocity a adekvátním způsobem se odreagovat. Následující doporučení nám v tom mohou pomoci.

Fakta a informace

  • Informační detox, není nutné neustále sledovat aktuální zprávy, které v nás neustále vyvolávají obavy. Zároveň ignorujte neoficiální kanály a zaručené informace od lidí, kteří sedí doma. Nic důležitého Vám neuteče a vy si trošku vyčistíte hlavu.
  • Každá krize někdy skončí a současná situace není žádnou výjimkou. Koronavirus neznamená přímé ohrožení života pro většinu populace.
  • Dodržování současných opatření je klíčovým aktem ohleduplnosti k těm, jejichž životy nákaza ohrozit může (především senioři a již dříve nemocní). Když se zahltí zdravotnický systém, nebude umět pomoci těm, kteří to potřebují. Noste roušky.

Emoce

  • Můžeme prožívat široké spektrum emocí, které se mohou dokonce měnit.Můžete prožívat úzkost, vztek, frustraci, bezradnost. Následně můžete prožívat i stud a vinu za své projevy. Může vám to být jedno a být nad věcí. Můžete se nadměrně pozorovat a všímat si každého zakašlání. Na každého z nás působí aktuální situace rozličným způsobem. Všechny pocity jsou ale normální a přirozené.
  • Náš organismus dokáže nést velkou míru zátěže a nepohodlí. Pro lidstvo to není nic neobvyklého, jen jsme na to trochu zapomněli. Je normální nemít se vždycky jen dobře.
  • Zkuste aktivně pracovat na svém klidu a dobré náladě. Tak jako vás dokážou strhnout negativní emoce a špatné zprávy, dokážou to i ty pozitivní a dobré. Pokud máte někoho nakazit, zkuste ho nakazit optimismem.

Odolnost

  • Udržujte se ve fyzické kondici. Cvičení a pohyb pomáhá redukovat stres a zvyšuje celkovou odolnost a udržuje pozitivní psychické naladění. Můžete vymyslet adekvátní pohybové aktivity i v omezených podmínkách.
  • Podpořte regeneraci své energie vhodnou stravou, odpočinkem a spánkem. Nastavte si vhodný denní režim, kde budete mít aktivní i odpočinkové části dne.

Vaše okolí

  • Buďte k sobě laskaví a nehledejte viníka, i když je to přirozené. Hledejte způsob, jak být platní druhým a jak je můžete podpořit.
  • Zůstaňte ve spojení – v běžném životě máme spoustu kontaktů a je přirozené chtít vidět rodinu, kamarády, kolegy apod. V případě omezeného fyzického kontaktu, můžete nahradit tento kontakt online spojením.

  • Chovejte se slušně ke zdravotníkům, i když jste sami ve stresu. Oni jsou ve větším.

  • Vyjádřete podporu zdravotníkům, prodavačům, policii a dalším skupinám, které jsou nejohroženější a fungují na hraně svých sil, potřebují to.

Jak se odreagovat a zklidnit

  • Pokud vás přepadne silnější úzkost, zkuste tzv. trojúhelníkové dýchání: Začněte volným výdechem. Poté pomalý nádech nosem (při kterém v duchu počítáte od 1 do 4), zadržení dechu (stejné počítání), pomalý výdech ústy (stejné počítání). Několikrát opakujte.
  • Hlavním zdrojem úzkosti jsou naše myšlenky. Ty je třeba zastavit. Použijte k tomu svých pět smyslů, zastavte se a jednoduše si zkuste říct nahlas nebo v duchu, co právě teď vidíte, slyšíte, hmatáte kolem sebe, cítíte a jakou chuť vnímáte v ústech. (Jde o konkrétní jednoduché věci, např. vidím stůl, slyším tikat hodiny atd.). Dostanete se tak do přítomnosti, dál od myšlenek a úzkosti. Zkuste použít kdykoli, když se vaše myšlenky na buducnost začnou vymykat kontrole.
  • Jiný způsob používá US armáda: zastavte se, třikrát se pomalu nadechněte a vydechněte (aktivujete tzv. parasympatikus) a uvědomte si, co právě teď prožíváte a kde jste. V duchu pojmenujte tři věci, které vidíte kolem sebe. Opět je to způsob, jak se zakotvit v přítomnosti a jak předcházet neuvědomovanému stresu. Klidně střídejte všechny postupy.

 

Pokud jsou vaše obavy a psychické potíže větší, než sami zvládáte, kontaktujte telefonicky nebo elektronicky psychology, které najdete na internetu. Mnozí kolegové jsou připraveni na poskytování krizové intervence na dálku. Seznamy např. zde: www.delamcomuzu.cz, nebo zde www.akpcr.cz/koronavirus.

Opatrujte se a držte se. Tohle zvládneme.

Více info:

PhDr. Adam Suchý, klinický psycholog a psychoterapeut, Olomouc
Doc. PhDr. Miroslav Světlák, PhD., přednosta Ústavu psychologie a psychosomatiky, Brno

 

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520