23. 4. 2018   Mgr. Petr Hlušička

V každé práci můžete narazit na zajímavé lidi, ale i mírně problematické jedince, kteří dokáží znepříjemnit den celému kolektivu. V tomto případě, se jedná o člověka, který je poměrně komunikativní a na první pohled se zdá být se všemi zadobře. Pod pokličkou však skrývá svou tendenci shazovat a nepřímo útočit na vytipované kolegy.

Ostřelovači používají narážky, nenápadné poznámky a škádlení, aby zvolené jedince shazovali, popřípadě podkopávali jejich vliv u ostatních. Tito lidé nejsou tak viditelní a prvoplánoví jako přímí útočníci, ale jejich chování může být stejně ne-li více destruktivní. Do objektů své zloby pak pouští uštěpačné a zraňující poznámky, zamaskované jako vtipy či přátelské špičkování, takže je těžké se proti nim ohradit.

Ostřelovači zkušeně využívají především okamžiky či prostředí, kde je nejmenší pravděpodobnost, že jejich oběť bude vyskytovat anebo kdy se mohou stavět do opozice, například na schůzi. Ostřelovači mají většinou jasnou představu o tom, jak by ostatní měli myslet a jednat.

Prvním krokem při zvládání ostřelovačů je nutit je do otevřeného přístupu. Vhodné je pokládat otázky jako: "To znělo jako rýpnutí. Bylo?" nebo "Co jste myslel, když jste se obrátili své palce dolů, když jsem měl prezentaci?" Pak, když ostřelovač reaguje tím, že se vás snaží zesměšnit, tak můžete říct něco jako: "Zní to, jako byste mě zesměšňoval. Opravdu?"

Z pohledu vedoucího je potřeba si uvědomit, že nejde ani tak o to ho změnit, ale zvládnout jeho projevy a naučit ho pravidla a hranice, které chcete dodržovat a které jsou nepřekročitelné. Důležitou zásadou je, poskytovat mu alternativu k přímému konfliktu. To je důvod, proč byste měli spíše klást otázky, než se pouze bránit nebo se stavět do opozice. Otázkami, před které ostřelovače stavíte, ho nutíte udělat další krok směrem k tomu, abyste ho zvládali.

Nebuďte nastaveni na kvitování ostřelovačovi kritiky. Nejdříve se zeptejte se zbytku skupiny, zda vnímají jeho kritiku jako oprávněnou, nebo neoprávněnou. Pokud ne, pak vaše důvěryhodnost zůstala nedotčena a ostřelovačův vliv byl narušen. Pokud mají ve svých připomínkách pravdu, tak získáváte důležitý podnět a prostor k řešení.

Na schůzích se ostřelovač projevuje jako schopný komunikátor, to však využívá většinou při neoficiálních a neformálních komunikacích s ostatními. V takové situaci ho oslovte jménem, zopakujte aktuální téma nebo stanovisko někoho ze skupiny, a požádejte ho o jeho názor.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520