28. 8. 2017   PhDr. Vojtěch Bednář

Rekordně nízká nezaměstnanost, všeobecný nedostatek pracovní síly bez ohledu na kvalifikaci, agresivní pobídky zaměstnavatelů, které míří především na finanční bonusy při nástupu, vysoká fluktuace. Jak na ní? Právě s tím se chystáme poradit

Pokud se svých zaměstnanců zeptáme, co lze udělat proto, aby neodcházeli, obvykle dostaneme jednoduchou odpověď: zvýšit finanční ohodnocení. Problém je, že mnoho firem se již přesvědčilo o tom, že samotné zvyšování platů pouze spouští kolotoč, který následně vede jen k dalšímu posilování konkurenčních nabídek ze strany ostatních zaměstnavatelů.

Jsme přesvědčeni, že bez ohledu na povahu práce, typ a velikost firmy i je řešením fluktuace jednak proaktivní a citlivý přístup ze strany managementu, jednak kombinace různých opatření, kde práce s výší mezd a ohodnocení je sice důležitým, ale také jedním z více prvků, kterými může firma na své zaměstnance působit.

Mezi tato opatření patří

Práce se systémem hodnocení a motivace ve firmě

ideální je, když je nastaven tak, že zaměstnanci mají k dispozici benefity, na které se mohou těšit, ale na kterých se mohou současně sami podílet. Míra podílu nemusí být velká, důležité na tom je, aby zaměstnanec od firmy nejen dostával, ale současně měl pocit, že sám něco investuje.

 

Podpora nástrojů spolupráce a komunikace ve firmě

zaměstnance musíme informovat. Musíme jím dávat prostor se vyjádřit. Měli bychom jím nabízet možnost spoluvytvářet firemní kulturu a atmosféru, protože pro člověka je obtížné opouštět místo, do kterého se zapsal.

 

Práce s rizikovými zaměstnanci

odchod zaměstnance podáním výpovědi bývá často posledním krokem v řetězci rozhodování, který může trvat týdny, měsíce, nebo i roky. Pokud dovedeme rozpoznat problémového zaměstnance včas a pracovat s ním dokud to má smysl, můžeme zabránit tomu, aby nás nakonec opustil.

 

Práce s týmy a s pracovišti

Kvalitní a efektivní podpora týmu, kolektivu nebo směny je mocným nástrojem zlepšování vnitřní koherence. Pokud jsou lidé navíc vedení personálem, který ukazuje význam a užitečnost firmy jako celku, neodcházejí

 

Rychlá a flexibilní realizace protifluktuačních opatření

Pokud už hasíme požár, musíme tak činit rychle, správně a přímo k problému. Schopnost firmy neagresivně a adekvátně zareagovat posiluje důvěru u zaměstnanců a podporuje je.

Úspěch nepřináší žádné jedno z výše popsaných opatření, ale jejich správná kombinace.

Pokud vám výše uvedený přístup připadá logický a vhodný, máme pro vás dobrou zprávu. Jedná se totiž o anotaci knihy, kterou pro vás právě nyní píšeme. Vyjde do konce roku 2017 a o její přípravě a vydání vás budeme informovat. Pokud se chcete dozvědět jako první, zaregistrujte si náš e-mailový zpravodaj.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520